The White Ant

Forrige kvelden fekk vi oppleve noko heilt spesielt, noko som skjer i Uganda berre to gongar i året. Etter mykje regn, slik det var eit par dagar her, kjem dei fram i tusental, millionar, milliardar. Dei er overalt på èin gong, ein skikkeleg boost til økosystemet, som Johannes kallar det. Dei lever ikkje lenge, berre nokre timar, eit døgn om dei er heldige. Mauren, eller termitten som det eigentleg er, ligg først som larvar i botnen på termitthaugane vi ser overalt. Det verkar nesten som desse haugane er heilage. Ingen fjernar dei same kvar dei ligg. Dei ligg like gjerne inn til eit hus som fritt ute i audemarka.
imagesCAR12129

imagesCAV7RDZG

Insekta går etter lyset, så når vi sat der i restauranten kom dei, flygande med sine doble vingepar, med omlag 7-8 cm vingespenn. Først 10-12, så 30-40, så auka det berre på. Dei flaug rundt lokalet, stupte etterkvart til golvet. Særleg flyygedyktige er dei ikkje og kreftene tek raskt slutt. Då blir dei også eit lett bytte for dei andre som kjem fram. Gekkoane kom lang veggane, froskane kom i enda større mengder enn vanleg på utegangane på hotellområdet, slangane kjem også fram meir uhemma desse kveldane, men dei såg ikkje vi. Etterkvart kom millionar av dei, så tett at det nesten ikkje var mogeleg å sjå framfor seg. Johannes fekk med seg alt der han sat att i restauranten.
article-new_ehow_images_a06_v5_a3_plants-deter-termites-1.1-800x800[1]

formosan-termite-swarmers-alates_367x493[1]
Denne natta går folk amok i Uganda. Ein viktig bit i ugandisk kultur. Dei samlar i bøtter og spann så mykje dei klarar. Vi snakka med vaktmeistrane på hotellet denne natta. Dei sanka ivrig inn, var lukkelege og forklarte med glede. Så foredlar folk varen. Neste dag legg dei termittane ut over alle stadar. I sola tørkar dei nokre timar, deretter tek dei av vingene og sit att med kroppen. Denne steiker eller kokar dei og gjer klar til den finaste delikatesse. Folk i Uganda elskar dette. Når dei gjev det til kvarandre er det som eit teikn på venskap. Mannen gjev det også til sin komande hustru når dei skal gifte seg. Folk et det som snacks. Minner om baconchips.
Og som venta inviterte dei oss til å ete dette fantastiske. Vi er jo deira vener og slikt gjev dei venene sine. Det var berre å mobilisere for å overbevise seg sjølv om at «dette er chips, det er ikkje termittar, det er ikkje maur, berre salt chips, godt, nam nam.» Vi åt ei handfull kvar. Smaken var overraskande god! Dei som har samla heile natta, gjerne dei fattigaste, sel vidunderet på markedet til god pris. Dei med pengar kjøper og et det på laurdagskveldane. Dei kan ha det liggande eit år på spiskammerset. Så er det eit halvt år til neste gong.
imagesCAJY259S

Ein tanke på “The White Ant

  1. Man skal følge skikk og bruk der man kommer og det står respekt av å ta imot en slik vennskapsgest.
    Litt av noen minner dere kommer til å ha med videre- minner ingen kan ta fra dere!

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s