Birøkting

SAMSUNG CSC
Vi har vore på kurs i birøkting. Og i dag er vi verkeleg imponert over Adinas treffsikkerhet. For i dette prosjektet stemmer alt. Alle kan klare det. Det er enkelt å settje i gong, enkelt og billig å drifte, biene kjem av seg sjølv, dei finn maten sjølv, dei lagar honningen sjølv, det finns få sjukdomar og fiendar, markedet er godt, innteka god. Kva meir kan ein forlange? Den største fienden er faktisk sjalu naboar og andre som stjel honningen frå dei, men med litt planlegging og å vere litt raus med å gje naboane litt gratis honning i ny og ne, så kan dette forhindrast.
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC
Kurset var av høg klasse, eit tilbod for foreldrene til borna på senteret. Nesten 30 frammøtte ville lære og vil i neste omgang få praktisk starthjelp og oppfylgjing frå Adina. Dei som vil starte opp får 3 bikuber kvar og kan ekspandere etterkvart. Ein erfaren birøktar, ein lokal venn av Adina, loste forsamlinga motiverande gjennom alle hinder som kan oppstå gjennom dei ulike syklusane. Dei haustar 4 gongar i året og ingenting går til spille. Prosessen etter hausting er avhengig av kvaliteten ein ynskjer og kva ein skal bruke honningen til. For god kvalitet må honningen kokast opp for å skille ut voksen. Denne vil bli seld til voksing av møblar, golv m.m. Den reine honningen blir pakka og seld på markedet, event sendt til Kampala for salg der. Kiloprisen er god. Med 5 bikuber kan ein tene 5-600000 shilling i året, dvs opp til 1400 kr. Ei gjennomsnittleg månadsinntekt for ein universitetsutdanna lærar er til samanlikning ca. 200000 shilling pr mnd. For ein fattig familie langt ute i landsbyane her er ei slik inntekt overveldande og gjev muligheten for å sende alle borna på skule og seinare klare å betale for ei høgare utdanning for dei. For pengane kan dei også investere i fleire bikuber. Myndighetene har også eit prosjekt der dei subsidierer birøkting ved å støtte med halve prisen for ei kube, dvs at bonden sjølv må betale 75000 shilling. Dette er også ein stor sum for mange. Vi besøkte ein birøktar som hadde fått starthjelp frå Adina. Han hadde no 11 bikuber og høgskuleutdanning for dei 5 borna er sikra. I tillegg til mange bikuber var garden velstelt med større åker enn dei fleste, ein liten bananplantasje og andre frukttre til eige bruk. Ein arbeidssam, målbevisst og flink mann.
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC
På kurset fekk vi også besøk av viseformannen for kommunen der vi var. Han var svært imponert og lova å støtte Adina sitt prosjekt, sørge for god framdrift og sikre suksess. Gratulerer til Adina!!

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s